Voertuig belastingen

Autoblog

Voertuig belastingen

August 23, 2017 Uncategorized 0

Voertuig belastingen – ontdek hier alle informatie op een rij

Staat u op het punt om een nieuwe auto of motor aan te schaffen, te importeren of op uw naam te zetten? Dan is het zeer aan te raden om dit artikel te lezen, zo krijgt gelijk een duidelijk overzicht van welke voertuig belastingen er bestaan en welke u zult moeten gaan betalen. Zo weet u precies wat u verschuldigd bent en voorkomt u hoge naheffingsaanslagen.

Motorrijtuigenbelasting

Zodra u een motorrijtuig (bestelauto, personenauto, vrachtauto, autobus of motor) op uw naam zet, doet u ook direct aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. Deze belasting moet u zowel betalen wanneer u gebruik maakt van het voertuig als wanneer deze stilstaat op privéterrein.

De betaling

Kort nadat u aangifte heeft gedaan, zult u automatisch een rekening met acceptgiro toegestuurd krijgen. Wanneer u deze rekening niet ontvangt, is het raadzaam om met de belastingdienst contact op te nemen. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het betalen van deze belasting. Wanneer u deze te laat betaalt, kunt u een naheffingsaanslag krijgen. De uiterste betaaldatum staat op de rekening. U kunt deze belasting betalen via een automatische incasso of met een acceptgiro. Probeer ook niet onder de aangifte of het betalen van deze belasting uit te komen. Er wordt intensief gecontroleerd door middel van onder andere camerabeelden, douane gegevens en inlichtingen van de politie, zoals bekeuringen en processen-verbaal.

De hoogte

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting die u moet betalen, hangt af van het type voertuig dat u heeft. Verder zijn de volgende factoren ook van invloed:

  • Het gewicht;
  • De brandstof;
  • Hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is;
  • In welke provincie de houder gevestigd is.

De belastingdienst biedt een online rekenhulp aan waar u gemakkelijk en snel zelf kunt berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting u precies moet gaan betalen.

Vrijstelling

Indien u aan bepaalde voorwaarden voldoet, ontvangt u een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting, hierdoor betaalt u geen of minder belasting. Zo geldt er een vrijstelling voor oldtimers, dit zijn alle voertuigen die minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. Verder geldt er ook een vrijstelling voor motorrijtuigen van de politie of de brandweer, (dieren)ambulances, lijkwagens, kolkenzuigers, straatveegwagens en motorrijtuigen voor de aanleg en het onderhoud van wegen.

BPM

BPM is de belasting voor personenauto’s of motorrijwielen. Kortom, mocht u in bezit zijn van een personenauto, motor of bestelauto dan moet u ook BPM afdragen. De hoogte van de BPM wordt berekend over de CO2-uitstoot in gram/km of over de nettocatalogusprijs. De aangifte van de belasting kan gedaan worden via een bpm-aangiftepunt. In een aantal situaties kunt u een vrijstelling krijgen, er hoeft dan geen bpm betaald te worden.

Belasting zware voertuigen

Ten slotte bestaat er de belasting voor zware voertuigen, dit geldt voor vrachtauto(combinatie)’s. Dit hoeft alleen betaald te worden indien u uw vrachtauto(combinatie) wilt gebruiken op de snelweg en indien deze voldoet aan beide volgende voorwaarden:

  • Het voertuig is uitsluitend bestemd voor het vervoeren van goederen;
  • De toegestane maximummassa van de vrachtauto(combinatie) is 12.000 kg of meer.

Mocht u hier hulp bij nodig hebben, dan kunt u de belastingtelefoon bereiken op het nummer: 0900 1723

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *